Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Maandag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archiefEerlijk gezegd (2010-02-10)

Psalmen 34: 12-15 (NBV)
"Kom, kinderen, luister naar mij, ik leer je ontzag voor de HEER. Hebben jullie het leven lief, wil je goede jaren genieten? Behoed dan je tong voor het kwaad, je lippen voor woorden van bedrog. Mijd het kwade, doe wat goed is, streef naar vrede, jaag die na."

Je kent misschien wel van die uitdrukkingen als: ‘Nou eerlijk gezegd …’ of ‘Dat meen je niet’ en ‘Echt waar?’
Het zijn van die uitdrukkingen die iedereen gebruikt en waaraan niemand zich stoort, maar toch wil ik daar vandaag iets over zeggen.
Het zit hem namelijk in wat de uitdrukking impliceert. Zoals bij de uitdrukking: ‘eerlijk gezegd’ het geval is. Deze uitdrukking doet vermoeden dat degene die zoiets zegt kennelijk ook wel eens dingen zegt die NIET eerlijk zijn. Alsof diegene dan op andere momenten soms dingen zegt die NIET overeenkomen met de werkelijkheid.
Natuurlijk, vaak worden die woorden gebruikt bij een mededeling die je anders misschien niet zou doen. Wellicht omdat de mededeling een ander kan kwetsen. Zoals ‘eerlijk gezegd vind ik er niets aan’ een ander kan kwetsen als die enorm enthousiast aan het vertellen is over bijvoorbeeld zijn sport. Of wanneer het jezelf betreft; je uitspraak je kwetsbaar maakt. Zoals ‘eerlijk gezegd vind ik die leraar wel goed lesgeven’ je bij de andere klasgenoten een buitenbeentje maakt omdat zij dat misschien niet met je eens zijn.

Nu zou ik met de Bijbel in mijn hand daar toch het volgende over willen zeggen: God vraagt niets anders van je dan eerlijk te zijn. Dus zou die uitdrukking helemaal niet nodig moeten zijn. Als jij een christen bent, dan mag ik van jou verwachten dat alles wat jij zegt op waarheid berust. Dat alles wat jij zegt dus ‘eerlijk gezegd’ is.
Zo zegt Jezus in de Bijbel, in Matteüs 5: 37 ‘Laat jullie ja ja zijn, en jullie nee nee; wat je daaraan toevoegt komt voort uit het kwaad.’ Daarmee geeft Hij aan dat je manier van spreken zuiver moet zijn. Dus zodanig dat iemand jouw woorden zonder meer kan geloven. Dat iedereen weet dat als jij iets zegt het altijd eerlijk is.
En zo is het min of meer ook met de uitspraak ‘echt waar?’. Iemand vertelt je iets, en het klinkt wel heel bijzonder. Bijna ongeloofwaardig. Zo’n uitdrukking als ‘echt waar?’ geeft aan dat je twijfelt aan de woorden van een ander. Wie geeft jou het recht om te veronderstellen dat de ander aan het liegen is?
Daar zou ik een spreekwoord bij kunnen noemen: zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Dat betekent: Wie anderen wantrouwt zal zelf ook wel onbetrouwbaar zijn. Wie anderen niet gelooft zal zelf ook niet geloofwaardig zijn. En dat is nu juist wat ik WEL wil: betrouwbaar zijn. Geloofwaardig zijn. Dus moet ik de ander ook betrouwbaar en geloofwaardig achten! Dan moet dat ook blijken uit de manier waarop ik spreek. Daar past dus de uitspraak ‘echt waar?’ niet bij.

Wil je met mij meedoen en ook juist in het spreken een eerlijke volgeling van Jezus te zijn?

Overdenking geschreven doorHarry van Noord, jeugdwerker
Harry van Noord, jeugdwerker
Jeugdwerker van de CGK / NGK, Almere

AdvertentieProlife banner 200x200