Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Dinsdag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archiefAdvent overdenking (2009-12-09)

Psalm 102:23, Statenvertaling
"Wanneer de volken samen zullen vergaderd worden, ook de koninkrijken, om de Heere te dienen."

Hoe onzeker is onze tijd, zelfs in een landje als Nederland. Alle zekerheden die er waren, zijn behoorlijk ondergraven. En het is ťťn en al onzekerheid, wat er nog moet komen! Voor IsraŽl was het ook alles onzekerheid, ruim 2000 jaar geleden. Een land zonder eigen regering, een bezet land door de Romeinen. Wat het geloof betrof een verdeeld land. Er waren vele stromingen in IsraŽl. Er waren vrijheidstrijders, die met geweld de Romeinen wilden verjagen, en die een last waren voor het volk. Het was eigenlijk een donkere tijd. De vraag was: ĎMaar wanneer zullen de beloften van God vervuld worden?í

Het was een spannende tijd, na de Babylonische ballingschap, als de muren van Jeruzalem en de Tempel herbouwd waren. Toen was er een grote opleving, de gedachte nu zal alles hersteld worden. Maar de eeuwen die er volgde, waren eeuwen van strijd, afval en verdeeldheid. Waar waren de wonderen, waar de vaderen het over hadden, en die in menigte waren opgeschreven. IsraŽl had grote verwachtingen na de Babylonische ballingschap. Wij zouden het kunnen vergelijken, met de tijd van de Hervorming 1517, zoals Luther dat mocht formuleren in zijn stellingen. Dat was een grote bevrijding, om dat te mogen verstaan, dat je, door je geloof gerechtvaardigd werd. Dat het de genade Gods is tot de mens, om de mens te behouden door het geloof. De verwachtingen waren toen hooggespannen. Wat is er van terecht gekomen in de eeuwen die daarop volgde, strijd, afval en verdeeldheid.

IsraŽl hoorde, en werd bepaald bij de komst van de Messias, door Johannes de Doper de wegbereider Gods. Maar het leek wel of IsraŽl verstorven was, en het niet goed tot zich liet doordringen. Hoe geweldig het eigenlijk wel was, als die stem daar klinkt, bereid u, want Hij staat te komen. Uiteindelijk leven wij in zoín zelfde tijdspanne van de gebeurtenissen. Het is zekerzo, dat in de begintijd van de Evangelie verkondiging, ruim tweeduizend jaar geleden intenser is gebeden tot God, om zijn wederkomst. Want dat is de belofte, Ik kom weder, de passie en betrokkenheid, was zeker overweldigend. Tot dat er maar weinig veranderde en de gelovige zich zelf maar een koninkrijk gingen bouwen. Maar het heeft wel het verlangen onderuitgehaald, en de bede, Heer Jezus Kom, klonk zacht, de bede is er wel altijd geweest door alle eeuwen heen. Want het is onze God die mensen daartoe voor en toe te bereidt om Hem te verwachten.

ď Wanneer de volken samen zullen vergaderd worden, ook de koninkrijken, om de Heere te dienen.Ē

Overdenking geschreven doorRinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen

AdvertentieProlife banner 200x200