Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Woensdag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archiefMAAK DE GOEDE KEUS! (2015-07-15)

1 Koningen 18:21
"1 Koningen 18:21:’ Daar zei Elia tegen het volk: ‘Hoe lang gaat het nog duren voordat jullie een keus maken? Als de Heer de ware God is, kies dan voor de Heer. Als het Baäl is, kies dan voor Baäl.’ Het volk gaf Elia geen antwoord.’ "

Op de berg Karmel vraagt Elia aan het volk Israël om een keuze te maken. In andere vertalingen staat dat Elia vraagt hoe lang het volk nog op twee gedachten wil blijven hinken.
Baäl betekent: meester, heer, eigenaar van, behoren bij, gebonden aan. Als je kiest voor de Baäl dan hoor je ook bij hem, dan is hij jouw heer en meester, dan ben je aan hem gebonden.
Baäl was de god van de vruchtbaarheid, de god van de seks en van de welvaart. Alles wat de mens van deze wereld verlangt, alles wat de mens van deze wereld bezig houdt.
In Math.6:24-25 zegt Jezus: ‘Niemand kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten. Jullie kunnen niet God dienen én de mammon.’
Ook hier weer die keuze! Mammon betekent letterlijk : ‘bezit’. Jezus zegt dat je niet de Mammon moet dienen en veel vertalingen vertalen dit met ‘geld’. Maar het gaat veel verder.
Jezus gaat namelijk verder met: ‘DAAROM zeg ik jullie: maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding?’ (vers 25)
En in vers 31-34: ‘Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” – dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.’
Jezus zegt eigenlijk dat je zorgen maken over eten en drinken en kleding, dat het zorgen maken op zich al dienen van de Mammon is.
In het korte Bijbelgedeelte uit Math.6 wordt drie keer gezegd dat we ons geen zorgen moeten maken.
Het dienen van de Mammon is: je zorgen maken, het dienen van God is: Vader vertrouwen dat Hij voor je zorgt. Hij weet wat je nodig hebt. Zoek eerst het koninkrijk van God en alles wat je nodig hebt zal je dan geschonken worden.
Joh.10:10b: ‘Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed.’
Maak vandaag nog de goede keus!

Overdenking geschreven doorIte Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl

AdvertentieProlife banner 200x200