Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Woensdag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archiefHEB DE WERELD NIET LIEF! (2015-02-04)

1 Johannes 2:15-17 (Basic Bijbel)
"1 Johannes 2:15-17 : ‘Houd niet van de wereld en van de dingen die van de wereld zijn. Als je van de wereld houdt, houd je niet werkelijk van de Vader. Want alles wat de ongelovige mensen doen en willen en verlangen en belangrijk vinden, is niet van de Vader, maar van de wereld. En de wereld met alles wat ze belangrijk vindt, zal verdwijnen. Maar als je doet wat God wil, zul je eeuwig leven.’ (Basic Bijbel) "

Het gaat hier niet om regeltjes en wetten die een ander je oplegt: je mag niet naar de bioscoop, je mag niet naar de kermis, je mag niet naar een bar enz. Dat wordt zo vaak gedaan en is in het verleden zo vaak gedaan dat jongeren gaan denken dat God dienen saai is en dat je dan niets meer mag.
In deze tekst zien we heel duidelijk dat het draait om de liefde. Als je de Vader lief hebt kun je de wereld met al haar verleidingen niet meer lief hebben. Wetten en regels houden je niet van de wereld weg, de liefde voor de Vader wel.
Johannes schrijft zeer positief over jongeren in het vers hiervoor: ‘Jonge mensen in het geloof, ik zeg het jullie nog een keer: jullie zijn sterk van geest en het woord van God is in jullie en jullie hebben de duivel overwonnen.’
Andere vertalingen zeggen: ‘het Woord van God leeft in jullie’. Als het Woord van God levend in je is dan kun je de duivel verslaan. Johannes zegt dat ze de duivel al overwonnen hebben.
Jongeren worden in de kerk vaak negatief benaderd, gewaarschuwd en wantrouwend bekeken. Maar Johannes leert ons om juist positief te zijn en leven uit te spreken.
‘Als je doet wat God wil zul je eeuwig leven’, zegt Johannes.
In Rom.12:2 kunnen we lezen hoe we de wil van God kunnen kennen. Dat lukt niet door heel veel in de bijbel te lezen en te studeren, door eigen inspanning, maar gewoon door God je innerlijk te laten veranderen door een complete vernieuwing van je denken. Dat is Gods werk, door de Heilige Geest. Dan weet je wat Gods wil is en wil je alleen dat nog maar doen omdat je Hem lief hebt.
Anderen hoeven jou niet te vertellen wat je niet moet of mag doen. Dat weet jezelf wel. Dan gaat het niet meer over dingen die niet mogen maar over dingen die je voor God mag en wil doen!
Jacobus zegt het nog iets scherper dan Johannes in Jacobus 1:27: ‘Zuiver en eerlijk geloof houdt voor God de Vader in: zorgen voor de weeskinderen en de weduwen die het moeilijk hebben, en niet langer meedoen met de slechte dingen die de ongelovige mensen doen.’ In de grondtekst staat er eigenlijk: ‘de aanbidding die God graag wil is zorgen voor wezen en weduwen en jezelf vrij houden van de verkeerde invloed van de wereld. Dat is ware aanbidding voor God!
In Jacobus 4:4 wordt Jacobus nog scherper: ‘Jullie zijn ontrouw aan God! Weten jullie niet, dat je geen vriend kan zijn van de wereld én van God? Als je dus een vriend van de wereld wil zijn, ben je vanzelf een vijand van God.’
Het gaat om een keuze. Die keuze kun je alleen maar in liefde en uit vrije wil maken. Kies je voor de wereld en wat de wereld verlangt of kies je voor de Vader?
Wat kies jij?

Overdenking geschreven doorIte Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl

AdvertentieProlife banner 200x200