Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Donderdag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archiefAfwijzing? (2009-09-16)

Joh.4: 3b-7a
"En Hij moest door Samaria gaa. Hij kwam dan in een stad van Samaria, genaamd Sichar, dicht bij het veld, dat Jakob aan zijn zoon Jozef gegeven had, daar was de bron van Jakob. Jezus nu was vermoeid van de tocht en bleef zo bij de bron zitten; het was ongeveer het zesde uur. Er kwam een vrouw uit Samaria om water te putten"

`En Hij moest door Samaria gaan.` Moest hij persť door Samaria gaan om in Galilea te komen? Om deze vraag maar kort te beantwoorden: nee, noodzakelijk was het niet.
Jezus bevond zich in Judea en wilde vandaar naar Galilea reizen Galilea ligt noordelijk `boven` Samaria. Judea ligt ten zuiden van Samaria.
Men kon echter ook, in plaats van door Samaria, via een omweg reizen; via het `over-Jordaanse` gedeelte van Palestina. Jezus nam echter een `berg-route`, richting Sichar in Samaria. De route Jeruzalem - Jericho (`bergafwaarts`) en dan via het over-Jordaanse was, gelet op de landkaarten, een eenvoudiger en minder vermoeiende route geweest (vlakker land).
Jezus legde deze afstand lopend af. We moeten daar niet te licht over denken. Om bijvoorbeeld van Galilea naar Judea te reizen, moest je drie tot vier dagen door een bergachtig gebied trekken. Er staat dan ook niet voor niets in vers 6 dat de Here vermoeid was van de reis. Jezus koos niet de gemakkelijkste weg! Hij koos een weg van ontbering! Hij koos niet de makkelijkste weg zoals wij vaak doen. Hij had er heel veel voor over om bij die vrouw te komen! Want het ging Hem om die vrouw, daarom deed Hij zoveel moeite om daar te komen. Het kostte hem veel, maar Hij had het voor die vrouw over. Hij wist dat Hij daar moest zijn. Jezus kiest voor jou niet altijd de makkelijkste weg. Hij zoekt jou op en Hij doet er alles voor om jou te bereiken. Het kostte Hem veel; namelijk Zijn leven. Hij zoekt je op in je problemen. Hij weet dat jij Hem nodig hebt. De Samaritaanse vrouw zat midden in de problemen. Vaak denken we dat Jezus komt op een hoogtepunt. Maar Hij komt juist als jij het niet meer ziet zitten.
De Samaritaanse vrouw heeft alles tegen. Ze is een vrouw en ze heeft de verkeerde afkomst. Samaritanen worden beschouwd als een minderwaardig volk. Door anderen werden ze niet gezien als het echte volk maar als een mengeling van, een mengelmoes, bastaards.
Er kwam een vrouw uit Samaria om water te putten; dat deed ze op het zesde uur ( vers 6); dat is twaalf uur op de dag; midden op de dag, op het heetst van de dag! Waarom? Uit schaamte, uit afwijzing en verwerping. Niemand wilde meer met haar omgaan, ze was een slechte vrouw, ze leefde in zonde. En juist op dat uur van schaamte, schuldgevoel en afwijzing komt Jezus naar haar toe. In het uur van afwijzing, schuld en schaamte komt Hij naar jou toe.
Hij wijst je niet af omdat je in zonde leeft of iets verkeerd gedaan hebt. Hij zoekt je op, niet om je te oordelen, wel om je te disciplineren en je te leren om het van Hem te verwachten.
Jezus komt naar jou toe in je nood.
Ontvang Hem met open armen!

Overdenking geschreven doorIte Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl

AdvertentieProlife banner 200x200