Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Donderdag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archiefBLIJ DSCHAP DIE VAN GOD KOMT GEEFT JE KRACHT (2014-05-14)

Nehemia 8:10b
"Nehemia 8:10b : ’Wees niet bedroefd, want de vreugde die de HEER u geeft, is uw kracht.’ (NBV)"

Het staat in onze tekst bijna als een bevel: ‘wees niet bedroefd’. Het zal je maar gezegd worden als je alle reden hebt om bedroefd te zijn. Dit is natuurlijk geen verbod om bedroefd te zijn. Het is meer een aansporing. Als je bedroefd bent probeer dan je kracht te zoeken in de blijdschap die God je wil geven.
De wereld kent ook blijdschap. Mensen kunnen blij zijn met een nieuwe auto of als ze een miljoen winnen in de loterij. Ze gaan naar een cabaretier om een avondje te kunnen lachen. Op zich niets mis mee maar het is een blijdschap die maar even duurt. Het is slechts een gevoel dat voorbij gaat. Het doet je even je ellende vergeten.
Onze tekst spreekt over een blijdschap die kracht geeft. Dat is opvallend. Blijdschap kan je opbeuren, blijdschap kan je pijn even verzachten, maar kracht?
Het is ook geen blijdschap die opgewekt moet worden door lachmachines maar het is een blijdschap die je gegeven wordt. Dat is geweldig nieuws.
Over welke blijdschap wordt hier gesproken? Over de blijdschap die God geeft! Daar kan geen andere blijdschap tegenop. God geeft het zelf. Hij wil het je in je hart geven: ‘U hebt mij meer blijdschap in het hart gegeven dan ten tijde dat zij hun koren en hun nieuwe wijn in overvloed hadden.’ Psalm 4:7 (herziene Statenvert.)
Dat moet wel een hele grote vreugde zijn. Hoe dichter je bij God komt hoe meer blijdschap je zult ervaren. Hoe verder van God af hoe meer onvrede, onrust en ontevredenheid.
Voor kracht staat hier een woord dat betekent: ‘plaats of middel van veiligheid, bescherming, toevlucht, sterkte, stevigheid, haven, vesting’. Als je de vreugde van God in je hart hebt dan voel jij je veilig, geborgen. Dan geeft dat een diepe vreugde en zekerheid.
Je kunt je vreugde ergens anders in zoeken: in geld, in een vakantie, in het drinken van veel alcohol. Maar dat is blijdschap die voorbij gaat, de blijdschap die God je wil geven duurt eeuwig.
‘Want het koninkrijk van God bestaat niet in eten en drinken, maar in rechtvaardigheid, vrede en blijdschap. ‘ (Rom.14:17) Vrede en blijdschap worden hier ook in één adem genoemd.
Mensen die de echte blijdschap niet kennen rennen overal heen om het te vinden. Ze zijn altijd op zoek en kennen geen vrede.
Echte blijdschap vind je bij God. Als je heel dichtbij Hem leeft ervaar je die blijdschap ook.
In Psalm 16:11 staat: ‘U maakt mij het pad ten leven bekend; overvloed van blijdschap is bij Uw aangezicht, lieflijkheden zijn in Uw rechterhand, voor altijd.’
In de Engelse vertaling (King James) staat: ‘ in thy presence is fulness of joy; ‘ In Uw tegenwoordigheid is een overvloed van blijdschap. Hoe dichter je bij God komt hoe meer blijdschap je zult ervaren.
Die blijdschap wil ik wel, en jij?

Overdenking geschreven doorIte Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl

AdvertentieProlife banner 200x200