Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Woensdag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archief‘GOD GAAT NIEUWE DINGEN DOEN’ (2014-07-30)

Joh.21:1-11
"Joh.21: 3-6: ‘Petrus zei: ‘Ik ga vissen.’ ‘Wij gaan met je mee,’ zeiden de anderen. Ze stapten in de boot, maar de hele nacht vingen ze niets. Toen het al ochtend werd, stond Jezus op de oever, al wisten de leerlingen niet dat het Jezus was. Hij riep: ‘Hebben jullie soms iets te eten?’ ‘Nee,’ antwoordden ze. ‘Gooi het net aan stuurboord uit,’ riep Jezus, ‘dan lukt het wel.’ Ze wierpen het net uit en er zat zo veel vis in dat ze het niet omhoog konden trekken.’ (NBV) "

Wat een bijzonder verhaal. Als Petrus na zijn verloochening en de dood van Jezus zijn oude beroep weer wil oppakken loopt dat op niets uit. De beroepsvissers vingen de hele nacht niets.
Soms kunnen wij dat gevoel ook hebben; we doen zo ons best, we werken hard voor de Heer, we houden bijeenkomsten, we evangeliseren maar we zien zo weinig vrucht. Daar kun je moedeloos van worden; zo hard werken voor God en zo weinig bekeerlingen zien.
En dan is daar zomaar Jezus. Hij roept dat ze het net aan de stuurboordkant uit moeten gooien.
Deze vissers hadden de hele dag niets gevangen, zij wisten precies hoe je vissen moest. Het advies van Jezus lijkt belachelijk; alsof ze dan ineens wel wat zouden vangen. Maar ze gehoorzamen direct; ze gooien het net aan de andere kant van de boot uit.
Wat doen wij? Als we niets ‘vangen’ , als bekeerlingen uitblijven? Luisteren we naar Jezus om het eens totaal anders te doen?
Bijzonder dat hier zo nadrukkelijk het getal genoemd wordt van de vissen die gevangen zijn. Hebben zij de vissen geteld of was dit een openbaring door de Geest?
Wijst dit getal op het totaal van de volkeren zoals de kerkvader Hiëronymus zei, omdat er in die tijd 153 soorten vissen bekend waren? Het moet in elk geval iets uitdrukken van de enorme oogst die Jezus zijn discipelen geeft en ons wil geven. De troost van een morgen van zegen die er komen kan na een nacht van mislukking. Een ongekend resultaat voor de evangelieverkondiging. Een ongedachte bloei van de gemeente. De netten aan stuurboord uitgooien, het over een andere boeg gooien, het totaal anders doen. Het doen zoals Jezus het zegt. Dan vangen we veel vis, dan zullen veel mensen gered worden. Door het op een totaal andere manier te doen, een manier waar zelfs doorgewinterde vissers niet aan gedacht hadden.
God wil iets nieuws doen. Wij hoeven alleen maar te luisteren en te gehoorzamen.
Jesaja 43:19: 9: ‘Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt? Ik baan een weg door de woestijn, maak rivieren in de wildernis.’ (NBV)
Anne van der Bijl vertelde eens dat hij in een kerk van tweehonderd bekeerde moslims kwam. Toen hij hun vroeg wie de evangelist was die hun over Jezus had verteld, zeiden ze: ‘Er is geen evangelist geweest, God heeft ons allemaal dromen en visioenen gegeven.’
Ben je klaar voor de nieuwe dingen die God gaat doen?

Overdenking geschreven doorIte Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl

AdvertentieProlife banner 200x200