Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Donderdag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archief‘DE EERSTE LIEFDE’ (2013-11-06)

Openbaring 2:1-7
"‘Maar Ik heb tegen u, dat gij uw eerste liefde verzaakt hebt. Gedenk dan, van welke hoogte gij gevallen zijt en bekeer u en doe (weder) uw eerste werken.’ (Openbaring 2:4)"

Jezus spreekt ons hier allemaal aan, dit geldt voor alle kerken en alle stromingen. Hij waarschuwt ons niet in die valkuilen te lopen. Hij wil ons er voor behoeden en geeft ons aansporingen en bemoedigingen om bij Hem te blijven. Hij veroordeelt niet Hij wil redden. Zijn liefde kunnen we nooit kwijtraken! Romeinen 8:38-39 : ‘Ik ben ervan overtuigd dat niets ons van Zijn liefde kan scheiden. De dood kan het niet en ook het leven niet. De engelen kunnen het niet. De demonen kunnen het niet. Onze angst voor het heden, onze zorgen voor morgen en zelfs de krachten van de hel kunnen Gods liefde niet van ons weghouden. Of we nu kilometers hoog vliegen of in de diepste oceaan zijn, niets in deze schepping kan ons ooit scheiden van de liefde van God die ons is geopenbaard in Christus Jezus, onze Heer.’
Dat staat boven alles! Maar dat wil niet zeggen dat onze liefde voor Hem niet minder kan worden.
Voor het woord ‘verzaakt’ staat een woord dat betekent: veronachtzamen, verwaarlozen, ‘ergens van weggaan’, de werking van een goede eigenschap loslaten. De oorspronkelijke taal waarin dit Bijbelgedeelte geschreven is, zegt niet dat die gelovigen hun eerste liefde verloren hebben, maar dat zij het verzaakt , verwaarloosd hebben.
Wat is die eerste liefde? Sommige uitleggers zeggen dat dit de eerste liefde is die je ook voelde toen jij je man of vrouw voor het eerst ontmoette. Maar als dat waar is dan gaat het over onze liefde, dan is het een verwijt. Dan voelen wij ons schuldig en dan gaan we weer ons best doen omdat gevoel van die eerste liefde weer terug te krijgen. Maar het gaat hier niet om een gevoel, het gaat hier om een houding en een besef! Bedenk dat leven voor Jezus niet afhangt van de dingen die wij voor Hem doen. Het gaat om de dingen die Hij in en door ons wil doen. Dat was nu juist de fout waarin de gemeente van Efeze viel: ze gingen de dingen doen vanuit eigen inspanning, ze gingen werken doen zonder liefde.
Het gaat hier helemaal niet om de liefde die je voelde bij je eerste ontmoeting het gaat hier de ‘agapè’ liefde, de onvoorwaardelijke liefde, dat woord wordt hier gebruikt.
Die eerste liefde is het besef en geloof dat Hij ons eerst heeft lief gehad. Dat die liefde niet van onszelf is, dat het geen liefde is die je kunt opwekken of waar jij heel erg je best voor moet doen. Nee, die liefde is al in onze harten uitgestort: Rom.5:5. We moeten dus gaan geloven dat dit zo is.
Die liefde is van Hem! Die eerste liefde voor jou is Christus, die onbegrensd, onbeperkt en onvoorwaardelijk van jou houdt.
Jezus zegt tegen de gemeente van Efeze: ‘jullie zijn zo druk bezig, jullie zijn helemaal weggeraakt bij die onvoorwaardelijke, overvloeiende rijkdom van Mijn liefde voor jullie!’ De eerste liefde is de liefde van God voor ons! Kijk wat er staat in 1 Joh.4: 10 en 19:’De liefde waar het hier over gaat, is niet onze liefde voor God, maar Zijn liefde voor ons. ‘Dat wij Hem liefhebben komt doordat Hij ons het eerst heeft lief gehad. ‘ Dat te beseffen, dat is de eerste liefde. Dan ontvang je: vrede, angst verdwijnt, delen we uit, kunnen we ook liefde ontvangen, dan vinden we rust.
Heb jij het al gevonden?

Overdenking geschreven doorIte Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl

AdvertentieProlife banner 200x200