Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Zondag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archiefBLIJDSCHAP IN HEM (1) (2013-10-23)

Lucas 10:17-21
"Lucas 10:21: ‘Op dat moment bracht de Heilige Geest in Jezus een geweldige blijdschap teweeg.’ "

Wij zijn niet altijd blij. Onze blijdschap is zo vaak afhankelijk van onze omstandigheden.
De Bijbel draagt ons op altijd blij te zijn: ‘Verblijd u ten allen tijde’ 1 Thess.5:16. Het Boek vertaalt dit met: ‘Wees ook altijd blij. ‘ Dat is toch onmogelijk? Hoe kun je nu altijd blij zijn?
Je kunt toch niet blij zijn als je pijn hebt, als er iemand overleden is, als er iemand ziek is, als je geen baan hebt, als je ellende meemaakt of bij een ander ziet.
Maar de Bijbel bedoelt niet de blijdschap waaraan wij denken als we het over blij zijn hebben. Het is een heel andere soort blijdschap, een blijdschap die niet van jezelf is. Een blijdschap die je ook niet kunt oproepen of creëren. Het is niet een blijdschap die ontstaat door blijde liederen te zingen. Het is een blijdschap die je gegeven wordt. Fillep3:1: ‘Maar wat er ook gebeurt broeders en zusters, wees blij IN DE HERE.’ Het is een blijdschap die we misschien nog niet kennen. Blij in de Here, wat is dat? In Psalm 37:4 staat: ‘Wees blij in de Heer en Hij zal je de verlangens van je hart geven. ‘
Jezus was vaak heel blij. Zijn blijdschap was aantrekkelijk en besmettelijk, het trok heel veel mensen aan. Blijdschap werkt aanstekelijk en het is een getuigenis voor de wereld.
In onze tekst staat duidelijk dat de Heilige Geest blijdschap aan Jezus gaf. En niet zomaar een blijdschap. Er staat hier een woord voor blijdschap dat betekent: juichen en opspringen, dansen, het uitroepen van blijdschap. Er staat: ‘op dat moment’. Op welk moment werd Jezus heel blij? Hij werd heel blij toen Hij tegen Zijn leerlingen zei: ‘Waar jullie vooral blij om moeten zijn, is dat jullie namen in de hemel geregistreerd staan. ‘ Redding van zielen gaf Jezus blijdschap. Daarvoor is Hij gekomen om mensen te redden. Als er mensen gered worden kunnen we dan ook heel blij worden?
Lucas 15:17: ‘Ik zeg u dat er alzo blijdschap zal zijn in de hemel over één zondaar die zich bekeert, meer dan over negenennegentig rechtvaardigen die geen bekering nodig hebben. ‘
De blijdschap van Jezus kwam van de Heilige Geest! De Geest van God geeft blijdschap,
Die vreugde word je gegeven: Psalm 4:8: ‘Ja, de blijdschap die U mij hebt gegeven, gaat dieper dan hun vreugde, wanneer zij in de oogsttijd hun rijke opbrengst overzien. ‘
Zie je, die blijdschap gaat veel dieper dan blijdschap over materieel genot. Die blijdschap is er altijd in alle omstandigheden zelfs in vervolging zegt de Bijbel. Hoe is dat mogelijk?
Deze blijdschap kan je nooit afgenomen worden! Wat er ook gebeurt, deze blijdschap blijft in je. Joh 16:22 : ‘Ook al zijn jullie nu verdrietig, jullie zullen Mij weerzien en je hart zal blij zijn en niets en niemand kan jullie je blijdschap afnemen.’
Jezus zegt in Joh. 15:11 dit: ´Ik heb dit gezegd met de bedoeling dat Mijn blijdschap in jou zal zijn. Je zult grote blijdschap ervaren.´ In dit verband spreekt Jezus over de liefde, wanneer we leven vanuit Zijn liefde zal er grote blijdschap in ons komen. Vriendschap met Jezus brengt blijdschap, liefde voor elkaar brengt blijdschap.
Ken jij die blijdschap?

Overdenking geschreven doorIte Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl

AdvertentieProlife banner 200x200