Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Donderdag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archiefDOOR LIEFDE GEDREVEN (1) (2012-10-24)

Lucas 7:36-50
"2 Cor.5:14-15: ‘Wat wij ook doen, het is omdat we er door de liefde van Christus toe gedrongen worden. Als wij geloven dat Christus voor ons allen gestorven is, moeten wij ook geloven dat wij- wat ons oude leven betreft- gestorven zijn. Hij is gestorven, opdat allen die van Hem eeuwig leven kregen, niet langer voor zichzelf willen leven, maar voor Christus, Die voor hen gestorven en weer levend geworden is. Houd er dus mee op gelovigen naar hun uiterlijk te beoordelen of naar wat men over hen zegt.’ De NBV vertaling zegt: ‘Wat ons drijft is de liefde van Christus….’ "

Paulus zegt dat hij door de liefde van Jezus gedreven werd, gedrongen werd. Vandaag is het modern om te spreken over je innerlijke drijfveren, je motivatie, je ‘intrinsieke’ motivatie.
Een sporter op de olympische spelen wordt gemotiveerd, gedreven om het hoogst haalbare te halen: een gouden medaille. Sommige mensen worden gedreven om gewaardeerd te worden door anderen, om een bepaalde positie te bereiken, eer, macht en roem.
Het is altijd goed om je af te vragen wat je echte motieven zijn, waarom je iets graag wilt.
Wat is het goed om te kunnen zeggen dat alles wat je doet gemotiveerd wordt door de liefde van Jezus. Dat je niet meer voor jezelf wilt leven maar voor Jezus. Dat je ophoudt om anderen naar hun uiterlijk te beoordelen of naar roddel te luisteren.
In Lucas 7:36-50 zien we drie hoofdrolspelers: Jezus, Simon de Farizeeër en de vrouw. Er staat dat Jezus door Simon uitgenodigd werd om bij hem te komen eten. Wat was zijn motivatie? Waarom nodigde Simon Jezus uit? De reputatie van Jezus bij de Farizeeërs was niet zo goed. Simon nam een bepaald risico door Jezus uit te nodigen. Simon was misschien nieuwsgierig naar Jezus, hij had gehoord dat Jezus een Profeet was en wonderen deed. Dat wou hij met eigen ogen wel eens zien.
Maar om niet in conflict te komen met zijn vakbroeders, behandelde hij Jezus als een gast die niet welkom was.
Waarom ging Jezus op de uitnodiging van Simon in? Waarom liet Hij zich zo onbeschoft behandelen en ging Hij met omgewassen voeten en ongezalfd hoofd aan de tafel liggen?
Het enige antwoord is dat Jezus uit liefde handelde, Hij werd door liefde gedreven. Hij werd door liefde gedreven voor Simon en voor de vrouw die zou komen. Hij wilde Simon aanschouwelijk onderwijs geven hoe vergeving en hoe liefde werkt. Op de liefdevolle manier waarop Hij Simon aanspreekt kunnen we opmaken dat Hij de redding van Simon op het oog had. Hij werd niet boos op Simon, Zijn bewoordingen blijven liefdevol. Hij spreekt Simon bij zijn naam aan en Hij blijft beleefd en respectvol. Wij waren misschien tegen Simon uitgevallen en hadden hem voor alle aanwezigen voor schut gezet. Dat doet Jezus niet. Hij wil Simon iets leren dat zijn denken zal veranderen.
Jezus liet Zich vernederen om anderen te redden. Zijn motief was redding van zondaren, zowel Simon als de vrouw. En al de anderen die er bij zaten kregen een les in vergeving en liefde die ze niet gauw zouden vergeten. Tenslotte had Jezus ook jou op het oog.
Wat drijft jou?

Overdenking geschreven doorIte Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl

AdvertentieProlife banner 200x200