Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Zondag
 

Overdenking per emailMeld je hier gratis aan om de overdenking elke Woensdag per email te ontvangen. *

Aanmelden Afmelden

Emailadres:* Je ontvangt ook logingegevens voor Kruislinks.nl als je deze nog niet hebt

AuteursDit zijn onze auteurs:

Rinus Antonisse
Rinus Antonisse
Voorganger van de Hersteld Apostolische Zendingkerk Enkhuizen
Ds. Elzo Bijl
Ds. Elzo Bijl
Voorganger van de Synodaal Gereformeerde kerk Rotterdam-IJsselmonde
Website
Ds. Peter van Dolderen
Ds. Peter van Dolderen
Voorganger van de CGK / NGK, Almere
Website
Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website
Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website
Gerko Last
Gerko Last
Last Communicatie & Fondsenwerving
Website
Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website
Ite Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl
Quasi
Quasi
Kruislinks.nl
Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl
Coby Poelman-Duisterwinkel
Coby Poelman-Duisterwinkel
Kruislinks.nl
Website

Overdenking uit het archiefHET IS BETER VOOR JULLIE DAT IK GA (1) (2012-10-03)

Joh.16:5-15
"Joh.16:7: ‘Maar ik zeg jullie de waarheid; het is beter voor jullie dat Ik ga Want als Ik niet ga kan de Vriend niet bij jullie komen, maar als Ik ga zal Ik Hem naar jullie sturen.’ "

Jezus probeert Zijn discipelen te leren dat Zijn vertrek het beste voor hen is. ‘Mijn vertrek is winst voor jullie’, zegt Jezus. De Trooster, Voorspraak of : de Vriend (dat vind ik de mooiste benaming voor de Geest in de vertaling van the Message), zal Zijn plaats innemen en voor hen veel meer kunnen betekenen dan Jezus ooit in Zijn lichamelijke tegenwoordigheid heeft kunnen zijn.
Zo konden Zijn discipelen het niet zien! Ze hielden van Zijn stem, van Zijn aanwezigheid, ze wilden dat Hij bleef. Hoe menselijk. Maria moest al leren Hem los te laten toen Hij nog maar twaalf jaar was en ze terugkwamen van het Paasfeest. Daar geeft Jezus al aan wat Zijn bediening is. ‘Wist u niet dat ik bezig moet zijn met de dingen van Mijn Vader?’ Op de bruiloft in Kana maakt Jezus heel duidelijk dat Maria Zijn moeder niet bepaalt wanneer iets moet gebeuren. Petrus wil niet horen dat Jezus sterven moet en zegt: ‘Dat mag nooit gebeuren, God zal ervoor zorgen dat het nooit gebeurt.’
Bij de verheerlijking op de berg wil hij drie tentjes laten opslaan om het allemaal te kunnen vasthouden. Maria van Magdala ziet Jezus bij het graf en wil Hem vasthouden. Jezus zegt dan: ‘Houd Mij niet vast, want Ik ben nog niet opgevaren naar de Vader, maar ga naar Mijn broers en zeg hun: Ik vaar op naar Mijn Vader en uw Vader, naar Mijn God en uw God.’ Joh.20:17.
Jezus vasthouden, dat is wat de discipelen wilden. Ze raakten in paniek bij het idee dat Hij er niet meer zou zijn. Tijdens de hemelvaart staan ze nog met open mond naar de hemel te staren en moeten ze door twee engelen tot de orde geroepen worden.
Dat willen vasthouden, het tastbaar en zichtbaar willen hebben herkennen wij heel goed. Zo vaak hoor je mensen zeggen: ‘ik zou wel willen dat Jezus nu weer op aarde was zodat ik Hem zou zien, met Hem zou kunnen praten, Hem zou kunnen aanraken.’ Och, was Jezus nog maar hier’, hoor je weleens verzuchten. Maar dat is de klok bijna tweeduizend jaar terug zetten. Het is ook ongeloof om zo te spreken. Jezus zei dat het BETER was dat Hij zou gaan. Dat mag je geloven! Neem het aan in geloof!
Vandaag zegt Hij tegen ons: ‘het was het beste wat Ik kon doen om weg te gaan.’
Waarom eigenlijk? We zullen proberen daar in de volgende overdenking een antwoord op te geven.

Overdenking geschreven doorIte Wolters
Ite Wolters
Huispredikant Kruislinks.nl

AdvertentieProlife banner 200x200