Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Dinsdag
 

GespreksonderwerpenTerug naar onderwerpen
Afdrukken

AdvertentieProlife banner 200x200

GespreksonderwerpTitel: Geen beelden van God?

Inleiding:

Als mensen doen we veel aan beeldvorming. We vormen ons beelden over de ander, met wie we omgaan. Vaak zitten daar een boel misverstanden bij. Zo doen we ook aan beeld-vorming als het gaat om God. We hebben zo onze gedachten over Hem (of hem? Of Haar?): Hij zal wel zus of zo zijn. Onze beelden zijn meestal niet gevat in klei of in metaal maar zijn gemaakt van denk-materiaal.

Mensenmaat
Zo doen er vele beelden van God de ronde. God is saai… God is wreed… God is gezellig... God is machteloos... God is vaag.
We hebben er (blijkbaar) behoefte aan om een God op mensenmaat te hebben. Eén die we kunnen be-grijpen.
Maar de essentie van het Tweede Woord van God is: God is niet grijp-baar. Hij is onbe-grijp-elijk. Want Hij is altijd groter dan we denken (Deus Semper Maior)!
We leren Hem echt kennen in zijn openbaring in de Heilige Schrift. Die Schrift bestaat wel uit meer dan onze in de loop van ons leven aangelegde verzameling lievelingsteksten.

Grote God
Onze God is voor alles een grote, alles overtreffende God. Hem leren we kennen in bijvoorbeeld Jes. 40:12-31. Let daar trouwens op de prachtige beelden: holle hand, druppels, weegschaal, sprinkhanen, tent, blazen, arenden. God is zo veel groter en krachtiger en wijzer dan we kunnen denken! Alleen de taal van beelden helpt ons hier verder…

Beelden van God!
Wij mogen geen beelden van God maken, omdat God zelf al een Beeld heeft gegeven: Zijn Eigen Geliefde Zoon (2 Kor. 4:4; Kol. 1:15; Heb.1:3). Jezus Christus is Hét Beeld van God! Kijk naar Hem als je God wilt zien. ‘Wie Mij heeft gezien, heeft de Vader gezien’ (Joh. 14:9). En als we naar Christus kijken, ons oog gericht alleen op Hem, dan zullen we veranderen in mensen zoals we bedoeld zijn: (opnieuw) beeld van God (Gen. 1:26; Rom. 8:29; Kol. 3:10).

Vragen:Afdrukken

Startpagina en favorietStel Kruislinks.nl in als startpagina Maak startpagina
Voeg Kruislinks.nl toe aan jouw favorieten Maak favoriet