Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Zaterdag
 

GespreksonderwerpenTerug naar onderwerpen
Afdrukken

AdvertentieProlife banner 200x200

GespreksonderwerpTitel: De verdorvenheid van de mens

Inleiding:

Een waargebeurd verhaal, verfilmd in de film: "The grey zone."

"Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt." ( Matteüs 7:1.)

The grey zone verteld het verhaal over hongaarse en poolse joden, die werkten in het concentratiekamp auswitch. Zij werden de commando's genoemd en hun taak bestond uit het werken in de ruimtes voor de gaskamer en de crematoria. Het belangrijkste doel: Het rustig houden van hun lotgenoten in de stap naar de gaskamers, zodat er geen paniek uit zou breken. In ruil daarvoor kregen zij linnen lakens, heel erg goed te eten en te drinken en rookwaar. Ze kregen dus een voorkeursbehandeling voor hun "hoogverraad." Dan had je daarnaast een hongaarse joodse assistent van dr. Mengele, die op de achtergrond meedeed aan zijn gruwelijke experimenten. Op een gegeven moment kwamen duitsers er achter dat de commando's een plan aan het smeden waren. Ze drongen er bij de assistent van dr. Mengele op aan dat hij informatie los zou peuteren bij hun, maar hij weigerde, tot dat ze dreigden zijn vrouw en kind voor zijn ogen te verbranden. Hij ging overstag en verraadde zijn lotgenoten met gruwelijke conseqeunties. ( Hij kreeg wel de grootste voorkeursbehandeling van iedereen.) Één man werkte in een crematorium en zag zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen op een wagen het verterend vuur ingaan. Hij pleegde vervolgens zelfmoord. Een hele grauwe film die weergeeft hoe het er werkelijk aan toe ging in auswitch zonder enige vorm van romantiek.
De assistent van dr. Mengele heeft het overleefd en daarom kon deze film tot stand komen.

Ik ben tot een aantal conclusies gekomen:

Ten eerste, dat de poolse en homgaarse commando's geen haar beter waren dan de duitsers.

Ten tweede, dat het in zo'n situatie werkelijk zo is, dat ieder voor zich leeft en God voor allen.

Ten derde, dat wij in een land als nederland makkelijk met onze vinger kunnen wijzen ( oordelen ), maar dat wij precies hetzelfde dierlijke gedrag in ons hebben om hoe dan ook te overleven.

Slotconclusie: De verdorvenheid van de mens komt hier aangrijpend naar voren en eens temeer realiseer ik mij, hoe eenvoudig het is in een land als Nederland om goed te zijn voor anderen en vooral, hoe bitter noodzakelijk het was wat Jezus hier op aarde voor ons gedaan heeft.

Bij Hem geen hoogverraad, maar zuivere, pure liefde waarmee Hij alles overwonnen heeft!!!


Vragen:

Wat zou jij in zo'n situatie doen als men dreigde je geliefden voor je ogen te doden/martelen?

Wat doe jij als je uitgehongerd en uitgeput bent en zo'n aanbod krijgt als de commando's kregen?

Afdrukken

Startpagina en favorietStel Kruislinks.nl in als startpagina Maak startpagina
Voeg Kruislinks.nl toe aan jouw favorieten Maak favoriet