Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Donderdag
 

Rutte en Samsom domineren politieke landschapOp 12 september 2012 hebben we een historische dag beleefd. Nog nooit haalde de VVD zoveel zetels in het parlement en niemand had verwacht dat deze partij en de PvdA zoveel zetels in de wacht zouden slepen.

Toen ik rond 21.00 uur de eerste prognose zag kon ik mijn ogen niet geloven. Wat een slagveld. Twee reuzen en daarna heel lang niets. Vervolgens enkele partijen met meer dan 10 zetels en tenslotte nog een paar “kleintjes”.

Ik baalde ervan dat de ChristenUnie opnieuw op verlies stond en genoegen dreigde te moeten nemen met 4 zetels. Ik was daarom erg opgelucht toen net na middernacht de partij weer op 5 zetels stond en dat ook heeft vast weten te houden.

Voor de SGP was het feest en de jarige Kees van der Staaij kreeg een prachtig verjaardagscadeau, doordat ze er een derde zetel bij hebben gekregen.

We mogen dankbaar zijn dat de ChristenUnie en de SGP samen nu 8 zetels in het parlement hebben. Ofschoon we als christenen het niet zoeken in de macht van het getal, is het toch fijn om het werk met meer mensen te kunnen te doen en bij stemmingen ook beter het verschil kunnen maken.

De SGP kwam trouwens op heel andere wijze ook nadrukkelijk in het nieuws: de SGP-jongeren waren woensdag expres op Schiermonnikoog neergestreken om hun partij ook eens in de verkiezingsuitslagen te laten opvallen. Door daar te gaan stemmen hebben ze een rake klap uitgedeeld: de SGP klom op Schier van 4 naar 65 stemmen (van 0,4 naar 5,9 procent!).

Er werd eerst gesuggereerd dat er blijkbaar een familie van de Veluwe daar was neergestreken, maar al snel kwam naar buiten hoe het precies was gegaan. Wat mij betreft een geslaagde actie!

Voor het CDA waren de druiven zuur. Het verwachte verlies kwam er daadwerkelijk en het zal voor deze partij erg wennen zijn om met zo’n kleine fractie te moeten verder gaan. Het zal nog een hele uitdaging worden voor deze partij om de kiezers terug te winnen. Ze zal wat mij betreft dan toch een meer helder profiel moeten gaan krijgen.

Het wordt nu een spannende tijd rond de formatie en er zal de komende tijd naar verwachting veel radiostilte in acht worden genomen. Helaas heeft een meerderheid in de Tweede Kamer besloten de koningin geen rol meer te geven en daarom hebben de fractievoorzitters nu zelf besloten dat Henk Kamp (VVD) als verkenner gaat optreden om te peilen wat er bij de verschillende partijen leeft.
Over een week brengt hij daarover verslag uit en dan zal er naar verwachting een informateur worden benoemd.

Het ligt in de lijn van de verwachting dat er wordt aangestuurd op een kabinet van VVD en PvdA, aangevuld met één of twee andere partijen, om ook in de Eerste Kamer een meerderheid te hebben.

Het meest logisch kabinet is naar mijn mening: VVD – PvdA – CDA. Het CDA ligt namelijk bij beide andere fracties goed, is een echte bestuurderspartij en kan het nodige masseerwerk verrichten tussen de twee andere partijen.

We mogen hopen en bidden dat we een kabinet krijgen die de belangen van ons land op een goede wijze zal behartigen en ook oog zal hebben voor wat er leeft in de volle breedte van onze samenleving.


ReageerNaam * Emailadres *

* is verplicht. Emailadres wordt NIET gepubliceerd.

Blog auteur:Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website