Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Donderdag
 

Henk en IngridOnlangs las ik in een landelijke krant het bericht "Burenruzie fataal voor Almeloƫr". Er bleek al lange tijd ruzie te bestaan tussen een Turkse familie en hun achterburen Henk en Ingrid.

Ofschoon het natuurlijk toeval is dat juist deze, door de PVV dikwijls gehanteerde, namen hierbij betrokken zijn, werd ik toch opnieuw bepaald bij een probleem in Nederland (onverdraagzaamheid tussen culturen), dat door de aandacht voor de financiƫle crisis wat naar de achtergrond is geraakt, maar nog altijd wel aan de orde is.

Over de achtergrond van het probleem in Almelo kan ik alleen maar uit de krant citeren en het lijkt me beter om daar verder niet op in te gaan, maar het is onmiskenbaar zo dat we in onze samenleving, waarin we het economisch steeds moeilijker krijgen, er een gevaar op de loer licht dat de onverdraagzaamheid weer oplaait.

Het Europees Netwerk tegen Racisme (ENAR) onderschrijft dit: "Migranten en etnische minderheden worden in een periode van economische crisis buiten proportie getroffen door werkloosheid en precaire arbeidsvoorwaarden. De economische crisis brengt schrik teweeg en wakkert daardoor racistisch gedrag aan."

De Commissie van de Europese Raad tegen racisme en intolerantie (ECRI) heeft ook gewaarschuwd voor toenemend racisme door economische onzekerheid. Zorgwekkend zijn volgens de commissie vooral de afbraak van de sociale stelsels, minder werk en een toenemende intolerantie tegenover migranten en minderheden.

We zullen er dus in onze samenleving alert op moeten zijn dat we voortdurend het goede evenwicht tussen de culturen weten te bewaren en iedereen dient zich ervan bewust te zijn dat escalatie onze positieve ontwikkeling op het gebied van leefbaarheid weer flink achterop brengt.

Velen zijn bij het onderwerp "buitenlander" vooral gefocust op de problematiek met de allochtone jongeren, maar waar ik op doel gaat daar niet specifiek over.
Waar ik hier op doel is meer in brede zin: hoe leven we met elkaar in een stad of dorp met meerdere culturen? Hoe staan we daar zelf in?

Als iedereen het goede voor elkaar zoekt zijn we op de goede weg, maar dat moeten we dan ook wel allemaal willen en ook concreet doen.

Zeker in deze financieel barre tijden is het extra belangrijk om dit vast te houden.


Diana van Dalen

28 Aug 2012 om 12:32
Ik dat het heel belangrijk is van uit ons christen zijn Gods Liefde te laten zien aan idereen, inclusief onze \" MEDELANDERS \"

ReageerNaam * Emailadres *

* is verplicht. Emailadres wordt NIET gepubliceerd.

Blog auteur:Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website