Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Donderdag
 

Goede Vrijdag moet officiële vrije dag worden9 Apr 2012 om 17:20
1540 keer gelezen

Op Goede Vrijdag ervaar ik altijd enige innerlijke spanning. Zelf ben ik altijd vrij deze dag, omdat in de financiële sector Goede Vrijdag een officiële vrije dag is, maar voor menigeen is het - ondanks het feit dat Goede Vrijdag een erkende "feestdag" is - een gewone werkdag.

De meeste mensen doen op deze dag gewoon zijn of haar ding, de winkelstraten zijn druk bezet, bij de supermarkten zie je overvolle winkelwagens met paasboodschappen en weinigen lijken zich te realiseren dat we op die dag gedenken dat Christus voor onze zonden is gestorven.

O ja, toch wel, na de avond maaltijd maken we ons los van alle beslommeringen en spoeden we ons naar de samenkomst om, al dan niet in combinatie met het avondmaal, het lijden en de dood van Christus te gedenken.

Op één of andere manier is in de historie deze dag van minder belang geworden dan bijvoorbeeld Hemelvaartsdag, wat wel een officiële vrije dag is.
In het buitenland wordt deze dag in diverse landen wat dat betreft met meer respect ingevuld.
Zo zijn in Duitsland op deze dag komische theatervoorstellingen en dansvoorstellingen verboden. In Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en Italië geldt er een rijverbod voor vrachtwagens en andere zware voertuigen. In Ierland is het verboden om alcohol te verkopen enz.

Het zou een goede zaak zijn als in Nederland Goede Vrijdag een officiële vrije dag wordt, zodat we bewust in de gelegenheid worden gesteld om stil te staan bij de betekenis van deze dag en we dit niet doen als afronding van een dag vol werk en/of activiteiten.

We zouden daarvoor dan eventueel de 2e Paasdag hiervoor kunnen inruilen. Deze dag maakt nu toch meer indruk door allerlei paasshows, dan het extra onderstrepen van de betekenis van Pasen....

Fransisca

11 Apr 2012 om 07:31
Goede vrijdag is inderdaad een verwarrende dag, in meerdere opzichten. Leg maar eens aan buitenstaanders uit dat het een \'Goede\' dag is... En verder, terwijl mijn moeder \'s morgens naar de kerk gaat, weet het Nuon nog niet dat er op Goede vrijdag iets bijzonders is, want mijn tweetarievenmeter staat vrolijk nog op het dure tarief. En dat terwijl het goedkope tarief voor de weekenden en feestdagen geldt. Bah, kan ik toch niet even uitgebreid aan de was! Tja, inderdaad het is heel dubbel.
Johannes van Giesseveld

11 Apr 2012 om 17:18
Goed plan, maar dan vind ik wel dat we tweede pinksterdag moeten omruilen voor het islamitische offerfeest of het suikerfeest. Dan laten we andere mensen ook de kans om op een officiële vrije dag stil te blijven staan bij hun geloof.

ReageerNaam * Emailadres *

* is verplicht. Emailadres wordt NIET gepubliceerd.

Blog auteur:Theo Krins
Theo Krins
Politicus, Christenunie Gouda
Website