Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Woensdag
 

Geloof waardigGeloofwaardigheid is een toenemend probleem in de hogere regionen van de maatschappij. Ik vermoed dat op de werkvloer en in de kantoortuin mensen elkaar wel corrigeren of elkaar desnoods hardhandig allerlei kapsones afleren. In kranten en op straat (denk aan de boze gewone Grieken en hier de tentjes van de Occupybeweging) wordt veel geprotesteerd tegen de onzichtbare figuren die met geld schuiven, met macht spelen en er zelf ongegeneerd met hoge bonussen vandoor gaan. Er zijn blijkbaar maar weinig sterke benen die de weelde van macht, status en rijkdom kunnen dragen. Daarvoor hadden we trouwens de democratie uitgevonden. Want mensen zijn niet vanzelf goed. Ze moeten gecorrigeerd worden. Macht is verleidelijk, status hebben is verslavend.

Over de geloofwaardigheid van bankiers, industriëlen en politici bestaat daarom altijd al gezonde twijfel. Maar nu blijken de kerken en haar vertegenwoordigers ook laag te scoren op de balk van geloofwaardigheid. Dat was te verwachtten na alle ophef over priesters, jongens en internaten, maar het is wel even slikken. Barack Obama, de president van de Verenigde Staten, zei ooit: ‘Veranderingen realiseer je alleen met elkaar. En als leider moet je zelf duidelijk het verschil maken.’ In deze praatmaatschappij zijn er dus de komende jaren ook geestelijken en gelovige leiders nodig, heel veel meer dan nu, die zelf het voorbeeld geven en het verschil maken. Dat ontbrak er te vaak aan. De kerken werden praathuizen en de voorgangers haast gladde jongens. Het wordt tijd meer en beter vorm te geven aan wat ons bezielt. Ermee beginnen is iets zeggen en er vooral iets aan doen. Dat heeft het christelijk geloof altijd goed begrepen. Bij Jezus vandaan kan iedereen halen dat het erom gaat te doen wat je zegt en vooral een persoon uit een stuk te zijn. In moderne taal heet dat: wees consistent, consequent, authentiek, transparant, eerlijk en aanspreekbaar.

Het koninkrijk der hemelen waar Jezus het zo vaak over had is niet zo ver weg. Het grootste compliment dat zijn tijdgenoten aan Jezus gaven, was dat ze zeiden: hij is sprekend zijn Vader. Dat zou ook wat meer voor zijn volgelingen mogen gelden: ze doen tenminste wat ze geloven en ze doen denken aan de Vader in de hemel.

ReageerNaam * Emailadres *

* is verplicht. Emailadres wordt NIET gepubliceerd.

Blog auteur:Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website