Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Woensdag
 

Over de muur7 Dec 2011 om 11:53
1226 keer gelezen

Langzaam werd de vragende blik van de viertienjarige vragensteller wazig, maakte een tussenstop op perron glazig en arriveerde uiteindelijk op station afwezig/prik mij maar lek. Aanleiding was mijn antwoord op zijn vraag: 'Wat is het verschil tussen al die kerkgenootschappen dan?'

Wie in jip-en- janneketaal kan uitleggen wat het verschil is tussen de PKN, GKV, CGK, NGK, GG, GGN (om van de remonstranten, nieuw-apostolische kerk, HHK, vrije evangelische gemeenten en kerk van de Nazarener nog maar te zwijgen): wees mijn gast en plaats een reactie.
Mij lukt het niet. Vaak begin ik met wat geneuzel over uiterlijke vertoningen, verschil in liturgie, of welke Bijbelvertaling er gelezen wordt. Om uiteindelijk te eindigen met een uitsmijter die zelfs de meest fanatieke toehoorder de moed in de schoenzooltjes doet zinken: 'Per kerkgenootschap zit er per plaatselijke kerk vaak ook een groot verschil.'

Het grootste gevaar van kerkmuren is dat we de neiging hebben jongeren erbinnen te willen houden. Bang om jongeren te verliezen aan gemeentes die hipper zijn, de boodschap eigentijdser brengen of wel een gezellig jeugdhonk hebben. Uiteraard zijn jongeren uit andere kerken wel van harte welkom bij ons, als ze maar ergens het goede nieuws horen, toch?

Waar we als volwassenen vaak jarenlange trajecten nodig hebben om commissie en taakgroepen te laten bepalen of we al dan niet genoeg grond hebben om eens per jaar samen met 'de gereformeerden' of 'de evangelischen' een dienst te beleggen, hebben jongeren elkaar allang gevonden en kijken ze over de eigen kerkmuur om zich heen, zoeken hun eigen plek, fantastisch!

Als afsluiting nog een suggestie voor antwoord op de beginvraag. 'Ik weet het zelf ook niet precies. Zullen we met de jeugdgroep eens in die gemeente/kerk gaan kijken?' En als je daar dan toch bent, nodig ze dan meteen uit een keer langs te komen voor een dienst om daarna samen te eten en door te praten!

Quasi ;-)

Fransisca

9 Dec 2011 om 08:13
Dat is een goed idee! In deze tijd hebben christenen elkaar heel hard nodig. Wanneer niet trouwens... Goed om de overeenkomsten te zoeken en niet de verschillen. En het bezoeken van diensten elders is met een groepje iets minder spannend dan wanneer je daar in je eentje naar toe zou gaan.
G Hoogkamp

10 Aug 2012 om 19:32
Onze jeugd zou goed moeten kunnen onderscheiden als ze in een kerk komen waar het opaankomt, gaat het in die kerk om Jezus Cristus, het hoofd van de gemeente, of word Zijn naam niet genoemd.

ReageerNaam * Emailadres *

* is verplicht. Emailadres wordt NIET gepubliceerd.

Blog auteur:Quasi
Quasi
Kruislinks.nl