Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Woensdag
 

Kampkracht24 Jan 2012 om 08:05
1279 keer gelezen

Wil je echt contact leggen, echt doordringen en echt in vertrouwen genomen worden door jongeren? Dan ga je met ze op kamp. Zomerkamp, winterkamp, survivalkamp of hemelvaartskamp of punnikkamp, doet er niet toe. Trek erop uit naar een duidelijk andere omgeving en neem er een aantal dagen de tijd voor.

Steeds weer blijkt dat tieners die gedurende het seizoen niets van zich laten zien, op een kamp besluiten een jeugdleider in vertrouwen te nemen en zichzelf voor het eerst echt laten zien. Of een tiener waarvan je weet dat ze ergens mee zit, opeens besluit er wel over te willen praten. De reden? Tijd. Tijd om te praten, te luisteren, daarna weer te ontspannen, tijd voor gesprek, tijd om er nog een nachtje over te slapen en tijd om ergens op terug te komen.

Op zomerkampen heb ik vaak gemerkt dat na vier dagen veel tieners besluiten hun problemen te delen. Voor de een is dit probleem dat hij thuis structureel wordt verwaarloosd en geslagen. Voor de ander dat haar cavia vorige week dood ging. Wat ze delen doet er niet toe, alleen dat ze delen wat ze willen. Er spreekt namelijk vertrouwen uit. Kampleiders moeten dit op waarde weten te schatten, het is een kostbaar geschenk dat tieners je toevertrouwen.

Andere tieners zien en horen dat er met leiders gepraat kan worden en komen als een domino-effect zelf ook over hun cavia (of misbruik) praten. Kampen zijn unieke kansen waar je er meestal per seizoen maar één van krijgt. Extra reden om goed na te denken over thema, setting, ruimte voor persoonlijk gesprek en toerusting van leiders. Een hecht, biddend en elkaar dragend team is het geheim van kampkracht.

Quasi ;-)

ReageerNaam * Emailadres *

* is verplicht. Emailadres wordt NIET gepubliceerd.

Blog auteur:Quasi
Quasi
Kruislinks.nl