Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Vrijdag
 

Christenen zoeken niet naar Jezus16 Feb 2012 om 11:03
1677 keer gelezen

Het zoekverkeer in Google is een redelijk betrouwbare afspiegeling van wat er zoal leeft op internet. En wat blijkt: er wordt steeds minder gezocht op christelijke termen. Kruislinks.nl is op onderzoek gegaan, om de feiten en weetjes over religieus zoekverkeer in kaart te brengen.

Wat direct opvalt is de afname van zoekverkeer op zoekwoorden als 'christelijk'. Waar in 2005 nog ongeveer 326000 keer per maand op dit zoekwoord werd gezocht, was dit in 2011 gedaald naar 201000 (-38%).
Ook de zoekwoorden 'Bijbel' (-18%) en Jezus (-17%) zijn in zoekopdrachten behoorlijk gedaald. Kunnen wij hier uit concluderen dat (ook wij christenen) minder op zoek zijn naar Jezus? Letterlijk?

Opvallend is dat het zoekwoord 'Islam' nauwelijks aan verandering onderhevig is, en van alle religies wordt hier verreweg het meest op gezocht (+- 301000 keer per maand). Op 'Mohammed' wordt in Nederland per maand 135000 keer gezocht in 2011. Op 'Jezus' 110000 keer.

Het meest voorkomende commentaar dat wij kregen op de lancering van Lincs (ons christelijk sociale netwerk) was, dat wij ons beter kunnen mengen onder de niet-christenen, en ons niet op 1 sociaal netwerk zouden moeten verzamelen. Alles leuk en aardig natuurlijk, maar het is dan wel de bedoeling dat je je ook duidelijk als christen profileert.

Waarom houdt Jezus ons steeds minder bezig als we op internet surfen? Waarom zoekt de christelijke jeugd niet meer naar specifiek christelijke websites? Het zoekverkeer naar 'christelijke datingsite' of 'christelijke websites' is ook aanzienlijk gedaald, en eerlijk gezegd verwaarloosbaar. Waarom zoeken christenen hier niet naar? Zijn wij bang om ons geloof in Jezus onderdeel te maken van onze identiteit? Ook onze online-identiteit?


ivo

16 Feb 2012 om 12:38
Beetje vreemd om dit soort conclusies te trekken. Omdat iemand niet zoekt op Jezus is hij niet herkenbaar als christen? En wat als diezelfde persoon wel continu twittert over Jezus, of op facebook laat blijken dat hij in God gelooft? Je zou misschien beter een stuk kunnen schrijven over hoe je je beter als christen zou kunnen profileren op Internet, ipv het uitpluizen van zoekresultaten. Denk dat de gemiddelde bezoeker daar meer naar op zoek is.
Kruislinks

16 Feb 2012 om 13:06
Dat zijn ook zeker zeer belangrijke dingen! Het is wel zo dat zoekopdrachten in Google over de jaren heen een goede afspiegeling blijken van wat er speelt op internet. De conclusie dat men steeds minder bezig is met Jezus of het christendom in het algemeen is echt zo gek nog niet. Overigens is het meer een vraag: Hou jij je bezig met Jezus op internet? Over het \'hoe kan je je profileren op internet\' wil ik ook binnenkort nog wel wat schrijven. Dat is een goed idee!
Kruislinks

16 Feb 2012 om 13:14
Overigens is het grappig om te zien dat de meeste zoekopdrachten voor 'Jezus' uit Overijssel komen, gevolgd door Flevoland. De zoekopdracht 'Bijbel' wordt in Flevoland het meest gezocht. Op stad-niveau wordt er in Zwolle het meest gezocht op 'Jezus', met op 2 en 3 Groningen en Rotterdam. Het woord 'Bijbel' wordt verreweg het meest opgezocht vanuit Dronten.
Emiel

16 Feb 2012 om 13:38
Maar als mensen eenmaal een website gevonden hebben waar de informatie staat die hun graag willen lezen, gaan ze ook rechtstreeks naar die website zonder hem eerst via vb. google op te zoeken...
Menno

16 Feb 2012 om 20:06
Zoekt de christelijke jeugd niet meer naar specifiek christelijke websites of zijn er gewoon minder christelijke jongeren???
Bianca

16 Feb 2012 om 20:11
Beetje vreemde vraag: hou jij je bezig met Jezus op internet?. Als ik me bezig houdt met Jezus is internet wel de laatste plek waar ik Hem zou gaan zoeken.
marten

16 Feb 2012 om 22:23
Hoe kun je nou concluderen dat Christenen minder naar Jezus zoeken. Daar hebben wij toch de Bijbel voor en niet Google. Dat er minder naar gezocht word zou meer kunnen liggen in het feit dat je de Bijbel als App kan downloaden. als daar ook een goede zoek functie op zit hoef je niet eens meer naar google om Jezus op te zoeken. Dat er op het woord Islam en Mohammed meer word gezocht dan op de bijbel en Jezus, vind ik veel erger. dat betekend dus dat veel mensen hun heil eerder bij islam zoeken dan bij Jezus, maar Jezus is de enige weg tot God. Al die mensen zijn dus verloren.
HuizenZingt

16 Feb 2012 om 23:28
yes,en die staan weer in mijn favo`s,dus (emiel)
Kruislinks

17 Feb 2012 om 08:58
De titel is natuurlijk een beetje een lokkertje, er wordt in Google geen onderscheid gemaakt tussen christenen en niet-christenen. Er is een neerwaardse lijn te meten over de afgelopen 5 jaar, welke bij andere zoekwoorden opwaards is. Zo wordt er steeds meer gezocht op 'social media' terwijl iedereen best weet waar je facebook vinden kan. Om van het keyword 'porno' maar te zwijgen. Dat is een stijgende lijn zo stijl daar kan geen mount everest tegenop. Wat Menno zegt is denk ik een heel relevante vraag. Zijn er misschien steevast elk jaar minder christenen?
p.keijnemans

27 Mar 2012 om 12:41
Het is belangrijker dat Jezus zoekt naar ons en mij heeft gevonden, al heeft dat antwoorden van mij op Zijn Genade 35 jaar geduurd, maar nu ken ik Hem als de Levende!
piet

1 Nov 2012 om 11:32
Wat vinden jullie van freethinker? Vrijheid van meningsuiting of ervaren jullie dit kwetsend? Mvg, Piet

ReageerNaam * Emailadres *

* is verplicht. Emailadres wordt NIET gepubliceerd.

Blog auteur:Sjoerd Buurman
Sjoerd Buurman
Kruislinks.nl