Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Donderdag
 

Het spektakel van Lucas24 Dec 2011 om 16:10
961 keer gelezen

De evangelist Lucas lijkt er een heel spektakel van te maken met zijn engelenzang en herders in het veld. Maar het is bij hem verhaaltechniek. Tegenwoordig zouden we het een trailer noemen. In een paar beelden zie je flitsen van de hele film, als een smaakmaker. Je krijgt er zin in, dit belooft wat! Even zie je de hoofdrolspeler, dan een flard van een dialoog en weer schuift er een ander beeld overheen.

Zo haalt Lucas er herders bij om alvast een karaktertrek van de hoofdrolspeler aan te duiden. Ook is duidelijk dat het niet om de stad maar om het land gaat. Daar zal het verhaal zich grotendeels afpelen. En hij laat engelen door het luchtruim zweven, met een flair alsof hij en zijn tijdgenoten die engelen toen wel zagen en wij nu niet. Natuurlijk niet! Maar het gaat deze rasverteller om de lichtheid, de transcendentie en de dubbele bodem van het verhaal dat al volgen. Maria is degene met wie de toeschouwer zich kan identificeren. Zij kijkt en luistert en slaat alles op. Jozef is nodig omdat een man bij een vrouw met kind hoort. Maar het vermoeden rijst al dat er iets aan de hand is. Daarom heeft hij bij Lucas geen tekst, het maakt het des te geheimzinniger. Het gaat om een ander, een gestalte die lang vaag blijft maar van wie gaandeweg duidelijk zal worden wie hij in wezen is en wat zijn opdracht is. En dan nog blijft er een geheim om hem heen hangen. Wie is hij en wat wil hij?

Er bestaat een filmcyclus, de Matrix, waarin de toeschouwers langzaam duidelijk wordt dat het gaat om een dubbele wereld. Er is iets verborgens aan de gang. In de gewone wereld worden mensen gemanipuleerd. Ze hebben het niet in de gaten. Er wordt in het grootste geheim door enkelen een revolutie voorbereid. Er is zelfs sprake van iemand die als enige de boel kan redden, Neo, the one, een Messias. In die moderne film gebeurt naar mijn mening hetzelfde als waar Lucas op doelt. Hij rebelleert tegen de maatschappij van toen. Hij laat van het begin af aan de ware mens zien in een ontmenselijkte samenleving. Die ware mens zal later voortdurend mensen aanraken en terugbrengen tot hun ware aard. Hij maakt wakker, roept zelfs terug uit de dood en geeft zijn eigen leven om iets volslagen vreemds duidelijk te maken. En dat is dat er iets vreselijks met ons is gebeurd. We zijn onszelf en elkaar kwijtgeraakt. We doen maar wat, we zijn onverschillig, gemakkelijk en slap.

Daarover gaat dit verhaal. Om ons uit die schijnwereld weg te halen. En daarover gaat nog steeds het oorspronkelijke christelijke geloof. Het is alleen zo verpakt in vreemde woorden – een wereld verloren in schuld, Gods belofte wordt heerlijk vervuld – dat haast niemand in de gaten heeft waarover het nu echt gaat. De zogenaamde bijbelgetrouwe vromen hebben hun eigen versteende taal. Alle andere mensen vieren met veel toeters en bellen hun midwinterfeest. Voor iets daartussenin - dat zou de waarheid kunnen zijn, moet je wachten. Wie weet gebeurt het vandaag dat u door een zin geraakt wordt tot op de bodem van uw ziel. Dan weet u als in een flits waarover dit verhaal gaat...


ReageerNaam * Emailadres *

* is verplicht. Emailadres wordt NIET gepubliceerd.

Blog auteur:Ds. Aart Mak
Ds. Aart Mak
Kerk zonder grenzen
Website