Christelijke Startpagina Kruislinks.nl wenst u een gezegende Donderdag
 

Mijn passie is...9 Dec 2011 om 16:20
1672 keer gelezen

Het zal bij ieder mens leven, bij de één wat dieper dan bij de ander: een passie. Het is de drang van de ziel. De hartstocht die niet te stoppen is. De liefde die zo weer te voorschijn kan komen.

Deze tijd vraagt om mensen met een passie. Het zijn de aanstekelijke mensen. Enthousiast. Met een hart voor de mens en de zaak. De passie van een crimefighter...de passie van een topkok...

Als er geen passie is, dan is er vooral plicht. Dan wordt gedaan wat nodig is. Plichtmatig. Ambtshalve. Volgens de regeltjes. Meer niet. Maar dan dooft er iets. Dat gaat er iets kostbaars verloren.

Ik zat laatst met een groep mensen bij elkaar. We hadden een gesprek over "passie". Als er geschreven staat: "mijn passie is...", wat vul je dan in op de puntjes? Wat is jouw passie? Iedereen ging op het puntje van de stoel zitten.

Iemand vertelde van zijn passie om een goede bakker te worden. Hij voelde in zichzelf het verlangen om met veel liefde iets te bakken. Een kwaliteitsproduct. Hij was uiteindelijk ict-er geworden. Maar het vuur om iets goeds te maken brandde volop in hem.

Een ander vertelde van zijn passie om te zeilen. Hij kon zeilen als de beste, en genoot ervan om dit nu aan kinderen over te dragen. Een zeilkamp leiden. Hij was nog jong, en stond nog voor belangrijk keuzes in zijn leven. Maar daar zal vast iets in terug komen van het zeilen en leiding geven.

Het is mooi om een passie te merken. Bij passie horen gevoelens. Het gaat om de dingen waar je vol van bent. De dingen die je tot tranen ontroeren. De dingen die je in vuur en vlam zetten. De dingen die je verontwaardigd maken.

Wil dat zeggen, dat passies altijd fijn en warm zijn? Nee. Ik merk, dat mensen met een echte passie ook hun moeiten tegenkomen. Het is beslist niet altijd fijn en warm. Er is vaak nog heel wat te overwinnen.

Christenen mogen weten, dat passie in de Bijbel te maken heeft met het lijden en sterven van Jezus. De betekenis van het Griekse woord "Paschein", waar ons woord "passie' vandaan komt, is "lijden". Bij een passie hoort ook lijden: moeiten, pijn, verdriet. Maakt dat een passie minder boeiend? Integendeel.

Gepassioneerde mensen zijn mensen die vol houden. Zoals Jezus volhield tot het eind. Het enthousiasme is niet te stoppen, door geen enkele tegenslag.

Het is goed om je passie te kennen!

ReageerNaam * Emailadres *

* is verplicht. Emailadres wordt NIET gepubliceerd.

Blog auteur:Ds. Ernst van Gulik
Ds. Ernst van Gulik
Voorganger van de PKN, Drachten-Noord
Website